اگر از اجاره کردن خانه ای پشیمان شدیم، چه کنیم؟

به گزارش مجله سفرنامه ترکیه، قرارداد اجاره نامه مانند هر قرارداد دیگری شرایط و قوانین خاص خود را دارد. ما باید از نظر قانونی کاملاً مطابق با این قوانین عمل کنیم تا قراردادمان اعتبار قانونی داشته باشد. اینکه قرارداد اجاره نامه چه قوانین و شرایطی دارد، موضوع بحث ما نیست، بلکه در حال حاضر ما قصد داریم آنالیز کنیم که یک مستأجر در چه شرایطی می تواند اقدام به فسخ اجاره کند و در صورتی فسخ اجاره توسط مستأجر صورت بگیرد، آیا باید خسارت پرداخت کند یا خیر؟ همچنین قصد داریم شرایط و مراحل و قوانین فسخ اجاره توسط مستأجر را مرور کنیم.

اگر از اجاره کردن خانه ای پشیمان شدیم، چه کنیم؟

جهت دریافت خدمات رنگ پتینه با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات رنگ آمیزی با تکنیک های مدرن پتینه کاری را به ما بسپارید.

قرارداد اجاره به چه معناست؟

اساساً اجاره کردن به این معناست که فردی (مستأجر) منافع یک موضوع خاصی را از فرد دیگر (موجر) تملک و در ازای این تملک و بهره برداری مبلغی را به عنوان اجاره بها به موجر بپردازد. ضمن آن که در ازای این توافق، توافق نامه ای با عنوان قرارداد بین طرفین نوشته و امضا می گردد که عنوان آن قرارداد اجاره است.

فسخ قرارداد اجاره به چه معناست؟

مفهوم واژه فسخ در لغت به معنی نقض، زایل گردانیدن و تباه کردن است. اما آنچه ما در اصطلاح به آن فسخ می گوییم به معنی انحلال ارادی یک قرارداد است. این انحلال ارادی می تواند توسط یکی از طرفین معامله، هر دو طرف یا حتی نفر سوم یا شخص ثالث صورت بگیرد، که در تمام موارد برای فسخ قرارداد شرایط و ضوابط خاصی وجود دارد.

مراحل فسخ قرارداد توسط مستأجر

در این مقاله ما تنها شرایط فسخ اجاره توسط مستأجر را آنالیز می کنیم؛ که یک مستأجر چگونه و تحت چه شرایطی می تواند اقدام به فسخ اجاره کند.

قبل از عنوان کردن شرایط قانونی فسخ اجاره توسط مستأجر، اگر مستأجر بدون هیچ دلیل قانونی معتبری و فقط به علت پشیمانی تصمیم به فسخ اجاره کند، موظف است طبق قرارداد خسارت مشخص شده را پرداخت کند. البته در این شرایط فسخ قرارداد اجاره تنها در صورتی امکان پذیر است که موجر هم برای این کار توافق داشته و رضایت به فسخ قرارداد اجاره بدهد. اگر موجر به هر دلیل موافقت نکند، فسخ قرارداد اجاره امکان پذیر نیست. اما درصورتی که فسخ قرارداد اجاره به دلایل قانونی صورت بگیرد، دیگر نیازی به پرداخت خسارت نیست و قانون قرارداد را فسخ نموده و موجر را موظف به برگرداندن مبلغ پرداختی مستأجر می نماید.

یکی از مهم ترین دلایلی که مستأجران طبق قوانین فسخ اجاره اقدام به فسخ قرارداد اجاره می نمایند و ترجیح می دهند مورد اجاره را پس بدهند، پنهان کردن عمدی ایرادات خانه توسط موجر است که برای برطرف چنین ایراداتی مستأجر مجبور به پرداخت هزینه می گردد. برای مثال اگر شخصی ملکی را اجاره بدهد و مستأجر بعد از تنظیم قرارداد اجاره و نقل مکان به آن ملک متوجه گردد که سقف یکی از اتاق ها با بارش باران نم می دهد، می تواند قرارداد را فسخ نموده و برای این کار هیچ نیازی به رضایت و توافق موجر ندارد و با مراجعه به مراکز قانونی مربوطه، این کار یعنی فسخ قرارداد اجاره توسط مستأجر، حتی بدون حضور موجر انجام می گردد.

نکاتی که در هنگام عقد قرارداد اجاره باید به آن ها حتماً دقت کنیم

گاهی اوقات پیش می آید که در هنگام امضای قرارداد، مستأجر بدون خواندن متن قرارداد اقدام به امضای آن می نماید و بعدها مسائل جبران ناپذیری برای او رخ می دهد که مجبور است ضرر زیادی را متحمل گردد. بنابراین رعایت این موضوع بسیار مهم است که شما قبل از امضای هرگونه قراردادی، علی الخصوص قرارداد اجاره نامه، باید به دقت متن قرارداد را مطالعه نموده و اگر قسمتی از آن وجود دارد که متوجه نمی شوید، حتماً از یک فرد مطلع در مورد آن سؤال کنید و به هیچ عنوان به طرف مقابل خود و مشاورین املاک اعتماد نکنید.

هم چنین شما باید حتماً حواستان باشد که اگر مایل باشید در صورت وجود ایرادات و عیوب پنهان، بتوانید به صورت یک طرفه اقدام به فسخ قرارداد اجاره توسط مستأجر بکنید، باید حتماً این مورد در قرارداد نوشته گردد که در صورت وجود عیوب شما قادر به فسخ اجاره بدون رضایت موجر هستید. در غیر این صورت بازهم اگر مسئله ای پیش بیاید، شما به عنوان مستأجر بدون دریافت رضایت موجر نمی توانید قرارداد را به صورت یک طرفه فسخ کنید و حتی مجبور به پرداخت ضرر و زیان فسخ اجاره قید شده در قرارداد می شوید. بنابراین به یاد داشته باشید که تحت هر شرایطی و با وجود اطمینانی که به بنگاه معاملات ملکی دارید، حتماً متن قراردادهای خود را دقیق بخوانید و در مورد ابهامات آن سؤال کنید.

یک نکته مهم

یکی از شروط مهم در اجاره مابین مستأجر و موجر این است که هرکدام از این طرفین اگر تمایل به فسخ قرارداد پیش از موعد مقرر را داشته باشند، باید حداقل یکی دو ماه پیش از بر هم زدن معامله این موضوع را به طرف دیگر اعلام نمایند. در این صورت می توانند بدون بروز مشکل و بر اساس یک توافق دوطرفه و با دادن حق و حقوق یکدیگر و به اصطلاح تسویه حساب کردن، قرارداد را فسخ نمایند.

به جز این شرایط، مستأجر موظف به قبول فسخ قرارداد و در نهایت تخلیه ملک نیست. به عنوان مثال اگر مالک خانه را به شخص دیگری بفروشد، مالک قبلی یا جدید نمی توانند مستأجر را مجبور به تخلیه ملک نمایند. مگر این که چنین شرطی در زمان عقد قرارداد در قولنامه ذکرشده باشد.

در آخر بار دیگر عنوان می کنیم که درصورتی که مستأجر به هر دلیلی، به غیر از دلایل قید شده در قوانین فسخ اجاره، تصمیم به فسخ قرارداد اجاره بگیرد، باید در ابتدا رضایت موجر را کسب کند و درصورتی که موجر نیز با این کار موافق باشد، مستأجر باید مبلغی را به عنوان ضرر پرداخت کند و در صورتی هم که موجر موافقت نکند، فسخ قرارداد صورت نمی پذیرد.

این مطلب تا چه میزان برای شما مفید بود؟ امتیاز دهید.

منبع: هومینگ
انتشار: 17 خرداد 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: turkeyro.ir شناسه مطلب: 1111

به "اگر از اجاره کردن خانه ای پشیمان شدیم، چه کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اگر از اجاره کردن خانه ای پشیمان شدیم، چه کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید