تحلیل روزنامه تایمز ، چرا ترامپ می خواهد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را به تأخیر بیندازد؟
به گزارش مجله سفرنامه ترکیه، در سایه گسترش بیکاری و ادامه تعداد فوتی های کرونا در آمریکا که به 150 هزار نفر رسید ترامپ کوشش می نماید با مطرح کردن بعضی مسائل افکار عمومی را از این بحران ها به جای دیگری منحرف کند.
روزنامه انگلیسی تایمز در گزارشی امروز آدینه نوشت:دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با پیشنهادش برای تأخیر در برگزای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به دنبال آن است که توجه افکار عمومی را از بحران خفه نماینده اشتغال که آمریکا در آن گرفتار شده، به جای دیگری منحرف کند.
تایمز نوشت: در پی این پیشنهاد ترامپ بورس آمریکا شاهد سقوط شد . این کشور اکنون شاهد بزرگترین رکود مالی است و میزان بیکاری هفتگی افزایش یافت و به 1.4 میلیون درخواست یاری رسیده است.
این روزنامه انگلیسی در ادامه نوشت:ترامپ هفته ها اشاره هایی از خود می فرستاد مبنی بر اینکه می خواهد انتخابات را به تأخیر بیندازد و رای گیری به وسیله ایمیل را 70 بار از اواخر ماه مارس گذشته تا کنون مورد حمله قرار داد و در دو مصاحبه نیز حاضر نشد که بگوید نتیجه انتخابات را خواهد پذیرفت.
تایمز در این گزارش نوشت: کارزار انتخاب دوباره ترامپ با مسائل اساسی روبرو است زیرا بیشتر نظرسنجی ها نشان می دهد که او از جو بایدن کاندیدای دموکرات 8 درصد عقب افتاده است و به نظر می رسد که به دنبال راه هایی است که بتواند توجه رای دهندگان را جلب کند و توجه آنها را از افزایش موارد مرگ و میر به دلیل شیوع کرونا که تا کنون به 150 هزار فوتی در آمریکا رسیده است منحرف کند.
روزنامه انگلیسی در ادامه نوشت:اندکی بعد از آن که ترامپ درباره تأخیر در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری توئیت کرد، خبر مرگ هرمان کین یکی از مهمترین هوادارانش و یکی از مشهورترین تاجران در آمریکا منتشر شد.
این روزنامه همچنین نوشت:ترامپ روز گذشته در توئیتی نوشت که رای گیری به وسیله ایمیل ثابت نموده است فاجعه بار است. وی گمان می نماید که دموکرات ها خودشان می دانند که این شیوه رای گیری آسان ترین راه برای دخالت کشورهای خارجی در انتخابات است و از آن بدتر آمار دقیقی وجود ندارد.
روزنامه تایمز در ادامه نوشت: اما بعضی از مسئولان برگزار نماینده انتخابات آمریکا می گویند که هیچ گونه مدرکی دال بر اینکه قدرت های خارجی می توانند انتخابات را با برگه های تقلبی به نفع یکی از کاندیداها غرق نمایند وجود ندارد.
این روزنامه نوشت: از سوی دیگر، مسئولان ارشد جمهوریخواه به مخالفان درخواست ترامپ برای تأخیر در برگزاری انتخابات ملحق شدند به طوری که میچ مکونیل رهبر اکثریت در مجلس سنا گفت که هرگز در تاریخ آمریکا در زمان جنگ ها یا رکود مالی یا حتی در زمان جنگ داخلی رخ نداده است که زمان برگزاری انتحابات فدرال به تأخیر بیفتد.
روزنامه تایمز در انتها نوشت: تا کنون هیچ کدام از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به تأخیر نیفتاده است و حتی انتخابات کنگره نیز در دوران شیوع آنفولانزای اسپانیایی برگزار گردید.،جماران
همه چیز درباره درخواست ترامپ برای به تاخیر انداختن انتخابات
یورونیوز در گزارشی نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا روز پنج شنبه در پیغامی توییتری موضوع به تاخیر انداختن انتخابات ریاست جمهوری امسال را که قرار است 3 نوامبر برگزار گردد، بیان کرد. او با اشاره به شیوع کرونا همچنین احتمال تقلب از راستا رای دهی پستی نیز اضافه نمود که آیا بهتر نیست این انتخابات تا زمانی که مردم بتوانند به درستی و در امنیت و سلامت رای دهند، به تاخیر بیفتد؟
انتشار این پیغام، واکنش های بسیاری را در میان سیاستمداران آمریکا در پی داشت و برآورد هایی را درباره سرنوشت سیاسی این کشور بیان کرد.
پیش از این در ماه آوریل جو بایدن رقیب دموکرات آقای ترامپ انجام چنین رفتاری را از سوی او پیش بینی نموده بود. او گفته بود: حرف من را به یاد داشته باشید؛ به نظر من ترامپ کوشش خواهد نمود تا به شکلی انتخابات را عقب بیندازد.
اما آیا آن گونه که خواست دونالد ترامپ است، می توان زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور را تغییر داد؟ از نظر تحلیلگران، پاسخ کوتاه به این پرسش تنها یک کلمه است: خیر
پاسخی کمی مفصل تر به این پرسش اینکه، دونالد ترامپ از نظر قانونی چنین قدرتی ندارد و برای انجام هر تغییری در این باره، نیازمند مجوز کنگره است.
بر اساس ماده 2 قانون اساسی ایالات متحده، رئیس جمهور نمی تواند تاریخ برگزاری انتخابات را تغییر دهد و این کار از جمله حقوق کنگره این کشور محسوب می گردد.
در این کشور از سال 1845 میلادی تا کنون، روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری همیشه اولین سه شنبۀ ماه نوامبر بوده است که بر این اساس انتخابات پیش رو باید در 3 نوامبر برگزار گردد. کارشناسان حقوقی معتقدند حتی اگر دونالد ترامپ به دلیل شیوع ویروس کرونا شرایط اضطراری اعلام کند نیز باز هم اجازه تغییر این تاریخ را نخواهد داشت.
پس از انتشار این پیغام توییتری، قانونگذاران در هر دو حزب آمریکا به سرعت به مردم اطمینان دادند که انتخابات به تاخیر نخواهد افتاد.
علاوه بر این با توجه به اینکه دموکرات ها هم اکنون کنترل مجلس نمایندگان آمریکا را برعهده دارند، حتی همراهی احتمالی جمهوریخواهان با ترامپ نیز نمی تواند باعث تغییر تصمیم کنگره گردد.
به این نکته هم باید توجه داشت که هرگونه تغییر در قانون انتخابات باعث می گردد که کنگره برای به تعویق انداختن دیگر مراحل انتخابات وارد عمل گردد؛ از جمله به عقب انداختن روز رأی گیری انجمن گزینش گران (Electoral college) که برای 14 دسامبر برنامه ریزی شده است.
در پی آن نیز مطابق قانون، کنگره باید در ساعت 1 بعد از ظهر 6 ژانویه سال آینده برای شمارش رای الکترال و اعلام رسمی برنده انتخابات تشکیل جلسه دهد. همه این تاریخ ها در قانون این کشور درج شده است.
اتفاقی بی سابقه در تاریخ آمریکا
شماری از مورخان این کشور بر این موضوع تاکید نموده اند که هرگز در تاریخ ایالات متحده آمریکا، زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به تاخیر نیفتاده است؛ حتی در زمان جنگ داخلی این کشور یا همه گیری بیماری آنفولانزا در سال 1918 یا حتی در دوران جنگ جهانی دوم.
بسیاری از قانونگذاران جمهوریخواه ایالات متحده آمریکا نیز مخالفت خود را با این پیشنهاد دونالد ترامپ اعلام نموده اند. از جمله چاک گرسلی سناتور ایالت آیووا در این باره گفت: مهم نیست که یک نفر در این کشور چه می گوید، ما هنوز کشوری داریم که مبتنی بر حکومت قانون است.
تحلیلگران تحولات آمریکا همچنین بر این موضوع تاکید دارند که استدلالی که دونالد ترامپ در بخش اول پیغام توییتری خود آورده و ادعا نموده است که رای دهی سراسری به وسیله پست می تواند باعث تقلب در انتخابات گردد، نادرست است.
به گفته آنها هیچ تفاوتی میان رای دهی پستی و غیابی وجود ندارد و میزان تقلب در انتخابات، هم از راستا پستی و هم بصورت حضوری بسیار کم و ناچیز است.
باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده نیز در جریان مراسم خاکسپاری جان لویس از رهبران تاثیرگذار جنبش حقوق مدنی سیاهان و عضو 30 ساله کنگره آمریکا، به انتقادهایی که به رای گیری پستی مطرح شده بود، تاخت.
او نقش خدمات پست این کشور در جمع آوری آراء آنهم در بحبوحۀ همه گیری ویروس کرونا را بسیار مهم خواند و همزمان پیشنهاداتی را برای اصلاح شیوۀ رای گیری در آمریکا بیان کرد.
بعضی پیشنهادات او عبارتند از: اطمینان از اینکه نام همۀ شهروندان آمریکا به طور اتوماتیک برای رای دادن ثبت شده است، دادن حق رای به زندانیان پیشین یعنی کسانی که شانس دومی را برای زندگی بهتر به دست آورده اند، ایجاد مراکز جدیدی برای رای گیری و افزایش دورۀ رای گیری زودهنگام، تبدیل روز انتخابات به یک روز تعطیل ملی تا کارگران نیز فرصت رای دهی داشته باشند.
تاخیر انتخابات احتمالا به معنای ریاست جمهوری پلوسی است
اما اگر به هر دلیلی انتخابات در موعد مقرر برگزار نشد چه؟ در این حالت از نظر بسیاری، باید در انتظار ریاست جمهوری نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و یکی از منتقدان سرسخت سیاست های دونالد ترامپ بود.
این نکتۀ جالب از نگاه بسیاری از کاربران در شبکه های اجتماعی پنهان نماند و زمان کوتاهی پس از پیغام توییتری دونالد ترامپ، پستهای بسیاری با عبارت رئیس جمهور پلوسی در شبکه های اجتماعی منتشر شد.
اما آیا چنین چیزی ممکن است؟
بر اساس بیستمین اصلاحیه قانون اساسی ایالات متحده آمریکا، دورۀ کار رئیس جمهور و معاون او، تحت هر شرایطی در ظهر روز 20 ژانویه به انتها می رسد و جانشین او از این زمان فعالیتش را شروع می نماید.
بنابراین اگر انتخابات ریاست جمهوری به زمانی پس از 20 ژانویه 2021 میلادی تغییر یابد، دیگر نه دونالد ترامپ رئیس جمهور است و نه مایک پنس معاون رئیس جمهور.
در این حالت کنگره باید وارد عمل گردد و کسی را تا زمان برگزاری انتخابات، موقتا مسئول ادارۀ امور کشور کند.
برآورد هایی وجود دارد که در این مدت، رئیس مجلس نمایندگان به عنوان رئیس جمهور موقت ایفای نقش خواهد نمود. در این حالت، این مسئولیت به خانم پلوسی محول خواهد شد.
آیا باید توییتر ترامپ را جدی گرفت؟
بعضی احتمال می دهند که این پیغام توییتری دونالد ترامپ، طرح یک پیشنهاد جدی نیست؛ بلکه راهی برای توجیه بازنده شدن او در این انتخابات است.
دونالد ترامپ در آخرین نظرسنجی های ملی پس از جو بایدن واقع شده است؛ اگرچه تاریخ انتخابات آمریکا نشان داده که گاه سرنوشت سیاسی آمریکا به گونه ای خلاف آنچه نظرسنجی ها پیش بینی نموده بودند، رقم خورده است. آگاهان بر این باورند که هفته ها و روزهای انتهای منتهی به نوامبر نقش کلیدی در انتخاب نهایی آمریکایی ها خواهند داشت.،جماران
منبع: ایران آنلاین