طرز تهیه کلم پلو با مرغ شیرازی اصیل و مجلسی
به گزارش مجله سفرنامه ترکیه، کلم پلو از جمله غذاهای خوشمزه و اصیل ایرانی است که خیلی ها رد پای آن را در شهر شیراز جست وجو می نمایند. با این حال، کلم پلو نوع دیگری هم به جز کلم پلو شیرازی دارد که به جای گوشت قلقلی، با مرغ تهیه می گردد و بنا به روایتی، منتسب به آشپزی مردم قدیم تهران است. پس در این مطلب با طرز تهیه کلم پلو با مرغ مجلسی و خوشمزه همراه باشید.

مواد لازم برای طرز تهیه کلم پلو با مرغ
- برنج 3 پیمانه
- کلم قمری 3 تا 4 عدد
- سینه مرغ 3 عدد
- پیاز میانه 1 عدد
- سبزی کلم پلو (شامل ترخون، تره، جعفری، ریحان و شوید) 350 گرم
- آبلیمو 1 قاشق غذاخوری
- ادویه پلویی 1 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه لازم
- روغن مایع به اندازه لازم
مراحل طرز تهیه کلم پلو با مرغ
1. آماده سازی مواد کلم پلو
طرز تهیه کلم پلو با مرغ هم مثل بسیاری دیگر از غذاهای سنتی ایرانی، با آماده کردن پیاز داغ آغاز می گردد. پس ابتدا پیاز را به صورت نگینی یا خلالی ریز خرد نموده و همراه با کمی روغن تفت بدهید تا رنگ پیاز تغییر پیدا نموده و شیشه ای گردد.
در همین فاصله، کلم قمری ها را هم خوب شسته و پوست بکنید، سپس آن ها را به صورت خلالی خرد کنید. چنانچه کلم قمری پیدا نکردید، می توانید از کلم برگ سفید هم بهره ببرید. کلم ها را هم به قابلمه اضافه نموده و به همراه نمک، فلفل، زردچوبه و آبلیمو خوب تفت بدهید تا طعم و بوی خامی کلم ها گرفته گردد.
2. پختن مرغ
برای درست کردن این کلم پلو با مرغ خوشمزه، مرغ را هم می توانید به صورت ریش ریش و هم به صورت تکه ای و سرخ نموده، بهره ببرید.
اگر می خواهید فرآیند پخت ساده تری را طی کنید، فقط کافی است سینه های مرغ را به صورت مکعب های کوچک خرد نموده و آن ها را به همراه کلم ها به قابلمه اضافه کنید تا با ادویه ها ترکیب شده و سرخ بشوند.
اما پیشنهاد ما به شما این است که مرغ ها را جداگانه پخته و به صورت ریش ریش به ترکیب اضافه کنید تا کلم پلو شما سر و شکل مجلسی تری داشته باشد. برای این کار، سینه های مرغ را به همراه یک پیاز کوچک، یک عدد برگ بو و نمک و زردچوبه در قابلمه ریخته، روی آن آب بریزید و اجازه بدهید تا مرغ ها خوب بپزند.
پس از پخت، مرغ ها را با چنگال ریش ریش نموده و پس از تفت خوردن کلم ها، آن ها را هم به قابلمه اضافه کنید. حالا مواد کلم پلو با مرغ شما آماده است و می توانید آن را از روی حرارت کنار بگذارید.
3. آماده کردن برنج کلم پلو
برنج را پاک نموده و بشویید، سپس آن را به همراه آب و نمک به مدت حداقل یک ساعت بخیسانید. سبزی کلم پلو را هم که ترکیبی از ترخون، تره، جعفری، ریحان و شوید است، به صورت کاملا ساطوری خرد کنید.
قابلمه مورد نظر را تا نیمه پر از آب نموده و روی حرارت بگذارید. بعد از اینکه آب آغاز به جوشیدن کرد، برنج ها را به همراه سبزی ها به قابلمه اضافه کنید و به آن حدود 8 تا 10 دقیقه (بسته به نوع برنج شما) زمان بدهید تا بپزد.
حالا ترکیب برنج و سبزی را آبکش کنید. کف قابلمه روغن ریخته و آن را با نان لواش یا سیب زمینی های ورقه ای، ته دیگ کنید. سپس به صورت لایه لایه، ترکیب برنج و سبزی و نیز ترکیب مرغ و کلم را به قابلمه اضافه نموده و لابه لای ترکیب، ادویه پلویی بپاشید.
با انتهای قاشق، در عمق برنج حفره های عمودی ایجاد کنید تا بخار هوا در میان برنج ها حرکت نموده و برنج شما بهتر دم بکشد. سپس آن را به مدت حدود 45 دقیقه روی شعله کم قرار بدهید تا کلم پلو با مرغ شما آماده گردد.
این غذای خوشمزه را می توانید به همراه سالاد شیرازی و انواع ترشی میل کنید.
نکات تکمیلی در طرز تهیه کلم پلو با مرغ
کلم پلو با مرغ یکی از غذاهای خوشمزه و در عین حال آسانی است که می توانید در خانه تهیه نموده و از خوردن آن لذت ببرید، یا این غذا را در منوی مهمانی های خود گنجانده و با آن از مهمانان خود پذیرایی کنید. رعایت نکات زیر به شما یاری می نماید تا کلم پلوی خوشمزه تری داشته باشید.
راز خوشمزه و خوش عطر شدن کلم پلو
برای طرز تهیه کلم پلو خیلی خوشمزه، باید ترکیب صحیح ادویه ها را رعایت نموده و بعلاوه کلم ها را به خوبی تفت بدهید تا بوی خامی کلم از بین برود. چنانچه می خواهید کلم پلو مجلسی تری داشته باشید، می توانید به جای روغن، از کره برای تفت دادن کلم ها استفاده نموده و بعلاوه به آن زعفران دم نموده اضافه کنید تا رنگ و بوی بهتری بگیرد.
علاوه بر این، اضافه کردن ادویه پلویی هم به خوش عطر شدن کلم پلو شما یاری می نماید. می توانید به جای خرید ادویه های پلویی بیرونی و بازاری، آن را در خانه تهیه نموده و در یک شیشه در بسته بریزید تا در مواقع احتیاج از آن بهره ببرید. برای درست کردن ادویه پلویی فلفل سیاه، فلفل قرمز، زیره سبز، زیره سیاه، پودر لیمو عمانی، زردچوبه، دارچین و کمی میخک را با هم ترکیب نموده و کاملا یکدست کنید. از این ادویه می توانید در تهیه انواع غذاهای پلویی مثل کلم پلو، عدس پلو و ماش پلو بهره ببرید.
ترکیب سبزی کلم پلو
کلم پلو شیرازی به صورت سنتی از ترکیبی از سبزی های عطردار و تازه مثل ریحان، جعفری، تره، شوید و ترخون تهیه می گردد. با این حال، در بعضی از دستورهای تهیه این غذا و به ویژه کلم پلو با مرغ، سبزی به طور کامل حذف شده یا در آن فقط از سبزی شوید استفاده می گردد.
برای طرز تهیه کلم پلو با شوید کافی است مطابق دستور بالا عمل نموده، اما به جای سبزی کلم پلو، فقط از شوید تازه ساطوری شده بهره ببرید. بعلاوه اگر شوید تازه نداشتید، می توانید برنج را به صورت ساده آبکش نموده و سپس شوید خشک شده را به آن اضافه کنید.
طرز تهیه کلم پلو با مرغ چرخ نموده
یکی از انواع متفاوت کلم پلو که می توانید تهیه کنید، کلم پلو با مرغ چرخ نموده است که به دو روش انجام می گردد.
در روش اول، مرغ ها را مشابه طرز تهیه کلم پلو با گوشت قلقلی، به همراه پیاز و ادویه ها قلقلی نموده و در روغن سرخ می کنید، سپس آن ها را به کلم پلو اضافه نموده و دم می دهید. در روش دوم، مرغ چرخ شده را در پیاز داغ و ادویه ها تفت داده، سپس کلم ها را به قابلمه اضافه می کنید. هر دوی این روش ها بسیار خوشمزه هستند و کلم پلوی شما را لذیذ و مجلسی می نمایند.
منبع: کتاب کاله