زیست بوم دانش بنیان، پتروشیمی را به صنعتی پویا بدل کرده است

به گزارش مجله سفرنامه ترکیه، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در آیین رونمایی از فاز دوم پتروشیمی تخت جمشید از ضرورت ترویج فرهنگ اقتصاد دانش بنیان برای گذار از اقتصاد منبع محور و خام فروش به سوی صنعتی مبتنی بر صنعت بومی و خودکفا گفت.

زیست بوم دانش بنیان، پتروشیمی را به صنعتی پویا بدل کرده است

به گزارش گروه دانشگاه خبرنگاران، سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در آیین رونمایی از فاز دوم پتروشیمی تخت جمشید ماهشهر از ورود صنعت پتروشیمی کشور به مرحله ای تازه خبر داد و گفت: خوشبختانه صنعت پتروشیمی به کمک شرکت های دانش بنیان و فعالان زیست بوم نوآوری، پای به مرحله ای تازه قرار داده است.

ستاری با اشاره به اینکه بخشی از نیاز های مهم پتروشیمیایی کشور، امروز توسط شرکت های دانش بنیان داخلی تأمین می شود، اضافه نمود: توانسته ایم مفهوم حقیقی صنعت در حوزه پتروشیمی را تجربه کنیم. مؤلفه های یک صنعت واقعی، پایدار و پویا از جمله لایسنس ها، فرمولاسیون، طراحی و بهینه سازی امروز به دست متخصصان داخلی انجام می شود و صنعت پتروشیمی کشور به پیشرفت های ارزشمندی دست یافته است. این مهم با گذار از فرهنگ خام فروش و توجهی دوباره به نوآوری ها و توانمندی های فناورانه سرمایه ارزشمند انسانی کشورمان ممکن شد.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با اشاره به ظرفیت فرآورده های پتروشیمی کشور با افتتاح فاز دوم پتروشیمی تخت جمشید و رونمایی از 10 گروه کاتالیست گفت: بخشی از افتتاح امروز مربوط به افزایش ظرفیت واحد های تولید مواد پتروشیمی و افزایش 55 هزار تن ظرفیت PBR اختصاص داشت. در بخش دیگر، قرارداد تولید 9 گروه از کاتالیست های صنعت پتروشیمی، همچنین یک کاتالیست مورد نیاز پتروشیمی کارون بود که به کمک سرمایه گذراران بخش خصوصی، شرکت های دانش بنیان و صنایع پتروشیمی کشور منعقد شد و در مرحله تولید قرار گرفت.

حمایت و توانمندسازی شرکت های دانش بنیان فعال حوزه پتروشیمی

وی حمایت جدی شرکت های دانش بنیان تولیدکننده محصولات دانش بنیان راهبردی و تحریمی به عنوان یکی از اولویت های سال جاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت و اضافه نمود: با توجه به اهمیت کاتالیست ها، در معاونت علمی و فناوری به طور جدی پیگیر حمایت و توانمندسازی شرکت های دانش بنیان فعال در این حوزه مهم هستیم و بخش قابل توجهی از این نیاز ها به کمک شرکت های دانش بنیان، داخلی سازی شده است. خوشبختانه در صنعت فولاد به پیشرفت های قابل توجهی رسیده ایم و بخش اعظم نیاز های این صنعت به کاتالیست ها، با تولیدات ایران ساخت تامین شده است.

ستاری با بیان این که در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی نیز امروز گام مهمی در تأمین این نیاز ها برداشته شد، بیان نمود:تلاشی که بخش خصوصی در این منطقه مهم و این صنعت راهبردی ارزشمند و شایسته قدردانی است. این موضوع نشان دهنده نقش اثرمند سرمایه گذار بخش خصوصی در پیشرفت صنعت و تجاری شدن نوآوری هاست.

رئیس ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان تأکید کرد: باید فراهم کننده زیست بومی باشیم که پرورش دهنده صنعت و صنعتگر باشد. تفاوت میان کارخانه و صنعت در بهره مندی از توانمندی دانشی و خلاقیت نیروی انسانی است. صنعت محل بروز طراحی، نوآوری، بهینه سازی و تولید استاندارد های جدید و کامل سوار بر حرکت تولید و ارتقا است و با انعطافی که ناشی از نوآوری نیروی انسانی است، خود را بهبود می دهد و باید تلاش کنیم در صنعت پتروشیمی نیز آن را تحقق ببخشیم.

فناوری آموختنی است

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری همچنین بیان نمود: یکی از برداشت های ناصحیح این است که فناوری خریدنی است در حالی که باید فناوری را آموخت و نوآوری را سوخت حرکت آن قرار داد. به دلیلی همین تفکر است که علیرغم قرارداد های متعدد با وجود انتقال فناوری، همچنان در برخی از حوزه ها وابسته خارجی ها بودیم. از کارخانه محصول تولید می شود، اما به صنعت و فناوری نمی رسد. اگر با این نگاه جدید به ایجاد صنایع بنگریم، نیروی انسانی جایگاه واقعی خود را خواهد یافت و صنعت، بر مدار این تفکر جدید که پایه و اساس اقتصاد دانش بنیان است به وقوع می پیوندد.

ستاری با بیان اینکه یک ویال چند گرمی از دارو های زیست فناوری به قیمتی چندین برابر بشکه های نفت به فروش می رسد گفت: این موضوع نشان دهنده اهمیت قرار دریافت دانش روی ماده اولیه است و باید روی کمیت و کیفیت نیروی انساین خلاق تلاش جدی شود. در صنعت خام فروشی معنا ندارد و به ویژه در صنعت پتروشیمی که اساس آن بر نوآوری و ترکیب کردن مواد مختلف برای ایجاد ارزش اضافه نموده است، اهمیت نوآوری چندین برابر معنا می یابد. همین افراد هستند که می توانند واحد های با فناوری بالا را طاحی و تولید کنند و بخش های صنعت از جمله پتروشیمی را ارتقا دهند. در این راه باید ترس ها را کنار بگذاریم و راه را برای ورود نوآوری ها باز کنیم.

رئیس بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: نسبت به دور پیشین تحریم ها توانمندتر هستیم و صنایع دیگر واهمه و وابستگی ندارند. در حالی که چند سال گذشته کاتالیست یکی از نیاز های صنایع از جمله فولاد بود، امروز یکی از تولیدکنندگان این کاتالیت ها و برترین تولیدکنندگان علم این حوزه هستیم. همچنین در برخی از شاخص های نیروی انسانی جزو برترین های دنیا بر اساس گزارش شاخص های دنیای نوآوری هستیم و باید قدر چنین سرمایه ای را بدانیم و در راه مشاین سازی، بهینه سازی، طراحی و در نهایت برخوردار شدن از صنعت بهره ببریم.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با اشاره به اینکه هدف ما در اقتصاد دانش بنیان این است که نیروی انسانی محور حرکت صنعت قرار بگیرد گفت: با کمک این تفکر و توسعه زیست بوم نوآوری است که کشور از خام فروشی و نفت محوری فاصله می گیرد و به اقتصادی مبتنی بر نوآوری و خلق ارزش اضافه نموده نزدیک می شود. ساختار مستحکم شده و سایه گسترده اقتصاد نفتی که واردات را بر صادرات و خام فروشی را بر نوآوری مستولی کرده است، با حرکت در این جهت و کمک به رونق فرهنگ اقتصاد دانش بنیان کنار می رود و جای خود را به اقتصاد دانش بنیان و صنعتی شکوفا متکی به نوآوری نیروی انسانی می دهد.

ستاری با تأکید بر این که جوانان برای بروز نوآوری هایشان به محیطی مساعد و اعتماد مدیرانی دارند که زمینه را برای آموختن و نوآوری ها فراهم می کنند، ادامه داد: باید کار دانشی و فناورانه بخش هایی که راهبردی است و ارزش اضافه نموده ایجاد می کند، به دست جوانان سپرده شود. در این راه نباید از آموختن بهراسیم، فناوری را بیاموزیم و به نوآوری هایمان ادامه دهیم.

وی اضافه نمود: از مهندس زنگنه و حمایت هایی که از نوآوری و شرکت های دانش بنیان دارند تشکر کنم و این نوع نگرش باید در تمامی بخش های صنعت تسری و ترویج پیدا کند.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اضافه نمود: تفکر نفتی این باور را القا می کند که دانش، فناوری و صنعت و حتی نوآوری قابل خریداری است، اما اقتصاد دانش بنیان نشان می دهد این دیدگاه ها باید اصلاح شود و نوآوری نیروی انسانی، محور پیشرفت و توسعه پایدار قرار بگیرد، خوشبختانه امروز واحدی افتتاح شد که دانش فنی و استاندارد های آن متعلق به کشور و مصداقی از اندیشه اقتصاد دانش بنیان است.

آغاز به کار واحد های تولید فرآورده های پتروشیمی و کاتالیستی

در این مراسم، واحد فرآورده تولید PBR با ظرفیت تولید 55000 تن در سال، لاتکس با ظرفیت 20000 تن در سال، واحد تولید STP با ظرفیت 5000 تن در سال و واحد تولید PBR گرید HPS با ظرفیت 18000 تن در سال به بهره برداری رسید. همچنین کاتالیست های پلیمری، بنزین سازی و گازوئیل سازی 57 مین طرح صنعت پتروشیمی افتتاح شد. تا پیش از این 56 طرح با ظرفیت 66 میلیون تن افتتاح و به بهره برداری رسیده بود. امروز نخستین طرح از دور جدید طح های جهش دوم صنعت پتروشیمی شامل 27 طرح تا 1400 با استفاده از دانش فناوری ایرانی است که ظرفیت پتروشیمی را در کم تر از 2 سال و نیم آینده از 66 به 100 میلیون تن می رساند.

این طرح در سال 99 با سرمایه گذاری 550 میلیون دلار در حوزه فرآورده های متانول و پروپیلن در اسلام آباد غرب اجرا می شود و دروازه ای به جهت توسعه پتروشیمی از جهت گاز خواهد بود.

در بخش کاتالیست ها شرکت های مختلفی فعال هستند و در حالی که در دنیا 33.5 میلیارد دلار سهم دنیای صنعت کاتالیست و 18 میلیارد دلار سهم کاتالیست های حوزه پتروشیمی است.

سهم 400 میلیارد دلاری از بازار کاتالیست به کشورمان اختصاص دارد و 16 شرکت در حوزه تولید کاتالیست فعال هستند. 40 گروه کاتالیست در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد که 16 گروه از آن ها قبلا به دست متخصصان کشور بومی سازی شده بود.

همچنین با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، قرارداد های بومی سازی و تجاری سازی 9 گروه از این کاتالیست منعقد شد و در آینده نیز برای 15 گروه کاتالیستی باقی مانده کار تحقیق و توسعه ادامه خواهد داشت.

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 12 اسفند 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: turkeyro.ir شناسه مطلب: 916

به "زیست بوم دانش بنیان، پتروشیمی را به صنعتی پویا بدل کرده است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "زیست بوم دانش بنیان، پتروشیمی را به صنعتی پویا بدل کرده است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید