عفونت ویروسی در مقابل عفونت باکتریایی

به گزارش مجله سفرنامه ترکیه، این مقاله به طور دقیق تفاوتهای میان عفونتهای ناشی از باکتری و ویروس را مورد بحث قرار می دهد.

عفونت ویروسی در مقابل عفونت باکتریایی

مترجم: رزیتا ملکی زاده

منبع:راسخون

این مقاله به طور دقیق تفاوتهای میان عفونتهای ناشی از باکتری و ویروس را مورد بحث قرار می دهد.

هرگونه عفونت که بدن انسان به آن مبتلا گردد عمدتاً به علت دو منبع باکتریایی یا ویروسی می باشد. هر دو این طبقه از موجودات زنده پاتوژن (موجودات میکروسکوپی خطرناک) می باشند و از توانایی ایجاد بعضی اشکال بیماری برای انسان برخوردارند. ویروسها انگل بوده و در نتیجه تمام آنها می توانند به بدن آسیب وارد سازند. اما بعضی گونه های باکتری حقیقتاً برای بدن مفید می باشند. در واقع تنها حدود 10% از باکتریها مضر هستند.

عفونتهای ناشی از این دو گروه پاتوژن می توانند در صورتی که بدون درمان رها شوند، به شدت از کنترل خارج گردند. به تفاوتهای اصلی میان این دو گروه ارگانیسم در ادامه پرداخته شده است.

عفونت ویروسی چیست؟

ویروسها موجودات میکروسکوپی هستند که ماهیت انگلی دارند. آنها هنگامی که در هوا وجود دارند خفته و غیر فعال بوده اما زمانی که وارد بدن میزبان می شوند، فعال شده و آغاز به تکثیر و فراوری مثل می کنند. این میکروبها به طور آشکارا به یک میزبان جهت فعال شدن و فراوری مثل احتیاج داشته و یک رابطه همزیستی را با بدن مقدار برقرار می کنند. فشاری که بر روی میزبان وارد می سازند موجب ایجاد بیماری شده و این تفاوت اصلی میان ویروسها و باکتریها است.

در انسان، سلولهای غشاء مخاطی جزء آسییب پذیرترین انواع بوده که در معرض حمله ویروسها قرار دارند. از آنجا که هیچ گونه پوشش محافظتی در اطراف این سلولها وجود ندارد، آنها به راحتی مورد حمله قرار می گیرند. سرماخوردگی معمولی، آنفولانزا و عفونتهای مختلف دیگر ناشی از این میکروبها می باشند. در ادامه 4 نوع اصلی ویروس را معرفی می کنیم.

هلیکال یا مارپیچی

دارای غلاف یا پوشش

کمپلکس

بیست وجهی (Icosahedral)

هنگامی که ویروسی وارد بدن می گردد، محل یابی و مبارزه با آنها برای آنتی بادیهای طبیعی بسیار سخت می گردد، به این علت که آنها خود را به خوبی پشت سلولهای مختلف بدن پنهان می سازند و اما هنگامی که عفونت آغاز به توسعه نمود، آنتی بادیهایی فراوری می شوند تا با این میکروبها مبارزه کنند و در نهایت آنها را نابود سازند.

عفونت باکتریایی چیست؟

میلیونها نوع باکتری در هوا وجود دارد و تمامی آنها وظائف ثابتی را برعهده دارند. همه آنها برای بدن انسان مضر نیستند و این تفاوت اساسی آنها در مطالعات می باشد. بر اساس شکل آنها چهار نوع باکتری وجود دارد که به قرار ذیل می باشد:

کوکسی

باسیل

ویبریو

اسپیروکت

در صورتی که به طور اتفاقی وارد هر گونه موجود پیچیده دیگر شوند، آنتی بادی های متعددی جهت مبارزه با بیماریها آزاد می شوند. در بیشتر موارد، تجویز دوز یا مقدار خاصی از آنتی بیوتیک هم جهت یاری به بدن در این فرایند ضروری خواهد بود. بر خلاف ویروسها، باکتریها ماهیت انگلی نداشته و احتیاجی به تکیه بر میزبان جهت فعال و تکثیر شدن ندارند.

عفونت ویروسی و عفونت باکتریایی ـ ورود به بدن

در ادامه راه های آلوده شدن بدن به ویروسها را نشان می دهیم.

سرفه، عطسه و استفراغ به وسیله فرد آلوده یا مبتلا

گزیدگی یا گاز گرفتگی به وسیله حشره یا حیوان آلوده

رعایت نکردن بهداشت شخصی

در ذیل به راه های ورود عفونتهای باکتریایی به بدن اشاره می گردد.

تماس نزدیک با فرد مبتلا

غذا یا آب آلوده

لمس اشیاء و یا سطوح حاوی این ارگانیسمها

تماس با خراش و بریدگی روی سطح پوست

تفاوتهای بیشتر

1. عفونت ویروسی به مدت 10 روز دوام خواهد آورد اما عفونت باکتریایی جهت ریشه کن شدن ممکن است به 2 هفته زمان احتیاج داشته باشد.

2. علائم عفونت باکتریایی شامل سرفه مداوم، درجه حرارت بالا و مداوم بدن، و ترشحات غلیظ از بینی خواهد بود.

3. علائم عفونت ویرسی، سرفه خشک، آبریزش بینی، آب آمدن از چشم، گلو درد و درد مداوم مفاصل را شامل می گردد.

4. بیشتر داروهای آنتی بیوتیک ویروسها را از بین نمی برند، آنها تنها می توانند موجب شوند فرد احساس بهتری داشته باشد. از سوی دیگر می توان باکتریهای را با مصرف آنتی بیوتیک از بین برد.

سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه های پزشک متخصص در نظر گرفته گردد.

منبع: راسخون
انتشار: 14 آبان 1400 بروزرسانی: 14 آبان 1400 گردآورنده: turkeyro.ir شناسه مطلب: 2032

به "عفونت ویروسی در مقابل عفونت باکتریایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عفونت ویروسی در مقابل عفونت باکتریایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید