بکینگ پودر چیست و چه خواصی دارد؟

به گزارش مجله سفرنامه ترکیه، اگر یک بار به آموزش های شیرینی پزی و کیک پزی دقت کنید، متوجه می شوید که بکینگ پودر تا چه حد کاربردی و پرمصرف است. بکینگ پودر یک پودر سفیدرنگ بوده که در مخلوط خمیر کیک و شیرینی استفاده می گردد؛ اما این ماده در اصل چه چیزی است و در چه مواردی کاربرد دارد؟ در ادامه این مطلب از مجله خبرنگاران قصد داریم تا درباره خواص بکینگ پودر و انواع و ترکیبات آن صحبت کنیم و به این سوال پاسخ دهیم که بکینگ پودر برای چیست و چه کاربردی دارد؟ پس تا خاتمه همراه ما باشید.

بکینگ پودر چیست و چه خواصی دارد؟

بکینگ پودر چیست؟

ابتدا باید به این سوال بپردازیم که بیکینگ پودر چیست؟ بکینگ پودر یا بیکینگ پودر (Baking powder) نوعی ماده سفید رنگ است که با نام پودر پخت هم شناخته می گردد. بکینگ پودر، نوعی عمل آورنده است که در فرایند پخت کیک و انواع شیرینی، نقش ماده تخمیری را ایفا می نماید.

با استفاده از بکینگ پودر، خمیر پف می نماید و بافت نهایی کیک و شیرینی شما، سبک و اسفنجی می گردد. بدون استفاده از بیکینگ پودر، عمل آوردن خمیر کار سختی خواهد بود و باید زمان و انرژی زیادی را برای هم زدن خمیر صرف کنید. به علت قیمت مناسب و ماندگاری بالا، این پودر پخت از ترکیب های محبوب برای تهیه انواع کیک و شیرینی محسوب می گردد.

موارد استفاده از بکینگ پودر

اکنون به این سوال می رسیم که بکینگ پودر برای چیست و در چه مواردی استفاده می گردد؟ همان طور که گفتیم بکینگ پودر یک ماده عمل آورنده است و در پخت وپز برای پف کردن و ایجاد بافت نرم، لطیف و اسفنجی خمیر کیک مورد استفاده قرار می گیرد. از این پودر در تهیه انواع کیک، کلوچه، وافل، پنکیک، نان ذرت، بیسکویت و… استفاده می گردد.

از مصارف غیرخوراکی بکینگ پودر هم می توان به یاری به از بین بردن بوی یخچال و تمیز کردن لک سطوح اشاره نمود. بعلاوه بکینگ پودر را می توان به شوینده لباس اضافه نمود تا لباس ها سفیدتر و درخشان تر شوند. در بعضی موارد برای نگهداری گیاهان آپارتمانی نیز می توان از بیکینگ پودر استفاده کرد تا آفات و حشرات دفع شوند.

خواص بکینگ پودر

اکنون به این سوال می رسیم که خواص بکینگ پودر چیست؟ درباره فواید و خواص بکینگ پودر نمی توان به طور قطعی صحبت کرد، چراکه تا به امروز مطالعه دقیق و کاملی درباره خواص این ماده غذایی انجام نشده است. مواردی که به عنوان خواص بکینگ پودر مطرح می شوند و ما نیز در ادامه به آن ها اشاره می کنیم، مربوط به جوش شیرین (بی کربنات سدیم) و ترکیب اسیدی بکینگ پودر است. در واقع به طور مستقیم نمی توان خواص ویژه ای را به بکینگ پودر نسبت داد. با وجود تمامی این نکات، خواص بکینگ پودر به شرح زیر است:

  • مصرف بکینگ پودر احتمالا عملکرد کلیه ها را بهبود می بخشد؛ چراکه ترکیب بی کربنات سدیم موجود در آن، بر حفظ عملکرد کلیه ها و جلوگیری از بیماری های کلیوی تاثیرگذار است.
  • از دیگر خواص بکینگ پودر می توان به احتمال افزایش استقامت عضلات اشاره نمود. این ویژگی نیز به علت وجود بی کربنات سدیم است که مانند مکمل عمل می نماید.
  • پودر پخت به علت وجود بی کربنات سدیم ممکن است سلول های ضد التهابی در بدن را تقویت نموده و برای درمان بیماری ها و علائم التهاب مفید باشد.
  • بکینگ پودر مانند یک پاک کننده دندان عمل نموده و از پوسیدگی دندان ها و فرسایش آن ها جلوگیری می نماید. البته این خاصیت، تایید نشده است و به آنالیز های بیشتر احتیاج دارد.

نکته: نباید فراموش کنید که تمامی خواص معرفی شده درباره بکینگ پودر، قطعی نیستند و بر اساس بعضی مشاهدات و مطالعات محدود مطرح می شوند. از سوی دیگر، به علت ترکیب بکینگ پودر در کیک و شیرینی ها، بعضی از خواص آن مانند پاک کنندگی دندان ها، بی اثر خواهد بود؛ چراکه بکینگ پودر به تنهایی خورده نمی گردد!

ترکیبات موجود در بکینگ پودر

بکینگ پودر از ترکیب باز با یک اسید ضعیف به وجود می آید که در طی واکنش بین اسید و باز، گاز کربن دی اکسید (CO2) آزاد می گردد و خمیر به عمل خواهد آمد. ترکیب باز در بکینگ پودر، عمدتا بی کربنات سدیم (جوش شیرین) است و برای بخش اسیدی هم از یک اسید ضعیف خوراکی مانند کرم تارتار، سدیم اسید پیروفسفات، اسید سیتریک، مونو کلسیم فسفات مونو هیدراته و اسید تارتاریک استفاده می گردد. علاوه بر این دو ترکیب اسید و باز، یک ماده پرکننده خنثی با قابلیت جذب رطوبت نیز در بکینگ پودر وجود دارد که معمولا نشاسته گندم یا نشاسته ذرت است. این ماده پرکننده، واکنش بین اسید و باز را تسهیل می نماید.

انواع بکینگ پودر

حال که می دانید بیکینگ پودر چیست، بهتر است تا انواع آن را نیز بشناسید. به طور کلی، بکینگ پودر دارای دو نوع مختلف تک مرحله ای و دو مرحله ای دارد.

بکینگ پودر تک مرحله ای (تک واکنشه)

در این ماده، از یک اسید استفاده می گردد که واکنش آن سریع یا کند است. در نوع سریع، بلافاصله اسید و باز واکنش می دهند و در نوع کند، انجام واکنش احتیاج به انرژی گرمایی دارد. بیکینگ پودر تک مرحله ای با یک ماده مبتنی بر آب واکنش می دهد و به محض مخلوط شدن مواد، حباب ها تشکیل می شوند.

از آنجایی که این بکینگ پودر پس از ترکیب شدن با خمیر، تنها یک واکنش ایجاد می نماید، سرعت کار اهمیت زیادی دارد و باید خمیر را بلافاصله پس از مخلوط کردن، در فر قرار دهید. به همین علت، معمولا بکینگ پودرهای تک مرحله ای برای استفاده های تجاری در دسترس هستند.

بکینگ پودر دو مرحله ای (دو واکنشه)

در ترکیب این ماده، دو یا چند اسید استفاده شده است. اسید اول، در دمای اتاق و پس از ترکیب با خمیر واکنش می دهد؛ اما واکنش اسید دوم، احتیاجمند انرژی گرمایی است. در واقع این بیکینگ پودر دو بار واکنش نشان می دهد و حباب های گاز ایجاد می نماید: یک بار هنگامی که به مایع اضافه می گردد و بار دوم زمانی که در معرض حرارت قرار می گیرد.

با توجه به دو مرحله ای بودن اثر این بکینگ پودر، فرصت بیشتری برای تهیه خمیر خواهید داشت و به همین علت برای پخت وپزهای خانگی از بکینگ پودر دو مرحله ای استفاده می گردد. بکینگ پودرهای موجود در فروشگاه های مواد غذایی نیز از همین نوع هستند.

تفاوت های بکینگ پودر و جوش شیرین و راه تشخیص آن ها

شاید ظاهر یکسان بکینگ پودر و جوش شیرین، شما را به این اشتباه بیندازند که این دو ترکیب یکسان هستند؛ در حالی که بکینگ پودر و جوش شیرین با یکدیگر تفاوت دارند! تفاوت های این دو ماده را می توان به صورت زیر شرح داد:

  • بکینگ پودر حاوی اسید است و در دستورالعمل هایی مانند بیسکویت، پنکیک و نان ذرت استفاده می گردد که در آن ها ماده اسیدی نیست. در مقابل، جوش شیرین برای واکنش به یک ماده اسیدی احتیاج دارد و در ترکیب مواد باید یک ماده اسیدی مانند دوغ، سرکه یا آبلیمو نیز وجود داشته باشد.
  • بکینگ پودر در مواردی استفاده می گردد که زمان پخت زیاد است؛ اما جوش شیرین برای دستورالعمل های با زمان پخت کوتاه تر، کاربرد دارد.
  • برای به عمل آمدن اندازه مشخصی از آرد، در مقایسه با جوش شیرین، به مقدار بیشتری از بکینگ پودر احتیاج دارید. (مثلا 1 قاشق غذاخوری جوش شیرین، در مقابل 3 قاشق غذاخوری بکینگ پودر)
  • این دو ماده هر دو تلخ هستند، اما مقدار تلخی بکینگ پودر کمتر از جوش شیرین است.

راه تشخیص جوش شیرین از بکینگ پودر در خانه

ممکن است در منزل جوش شیرین و بکینگ پودر داشته باشید، اما نمی دانید که کدام یک جوش شیرین است و کدام بکینگ پودر! در این حالت باید به سراغ روش تشخیص خانگی این دو ماده بروید:

  • یک قاشق چایخوری از هر دو ماده را در ظرف های جداگانه بریزید و یک قاشق غذاخوری آب (یا یک قطره سرکه) به آن ها اضافه کنید. جوش شیرین بلافاصله آغاز به حباب زدن می نماید، اما حباب زدن بکینگ پودر بیشتر طول می کشد.

خرید بکینگ پودر از فروشگاه های معتبر

در این مطلب به این سوال پاسخ دادیم که بکینگ پودر چیست و سپس درباره موارد مصرف و خواص بکینگ پودر صحبت کردیم. همان طور که گفته شد، بکینگ پودر یا همان پودر پخت، به علت ماندگاری بالا، قیمت مناسب و تاثیر خوب، موارد مصرف زیادی دارد؛ اما نکته مهم تهیه بکینگ پودر باکیفیت و مرغوب است.

برای خرید بکینگ پودر، تنها به فروشگاه های معتبر مراجعه کنید تا درباره کیفیت و اصالت کالای خریداری شده مطمئن باشید. سفارش این محصول با عطاری آنلاین خبرنگاران ، یکی از برترین انتخاب ها است تا در مدتی کوتاه، بکینگ پودر مرغوب و باکیفیت را سفارش داده و در محل آدرس خود تحویل بگیرید. حالا وقت آن است که برای تهیه کیک و شیرینی دست به کار شوید.

منبع: اسنپ فود
انتشار: 23 بهمن 1403 بروزرسانی: 23 بهمن 1403 گردآورنده: turkeyro.ir شناسه مطلب: 2588

به "بکینگ پودر چیست و چه خواصی دارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بکینگ پودر چیست و چه خواصی دارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید